Broj pregledavanja: 485

Prekrasan posjed na otoku Šolti

ID: 1209-1
  Kamena kuća , prodaja
  165.000,00 € 1.225.167,90 kn
  Površina: 250,00 m²
  Sobnost: 4
  Grad
  Šolta
  Šira lokacija
  Gornje Selo
  Otok
  Šolta
  Cijena/m²
  660,00 €
  Površina
  250,00 m²
  Sobnost
  4
  Katnost
  pri,prv,dru,pot

  Prodajemo prekrasan posjed na otoku Šolti. Samostojeća kamena kuća s nekoliko manjih kamenih kućica na zemljištu površine oko 800 m2, sve zajedno omeđeno suhozidom u logičnu, proporcionalnu i savršenu cjelinu. Ova nekretnina opravdava i najzahtjevniju predodžbu ljepote autohtone dalmatinske arhitekture. Glavna kamena kuća ima tri etaže i krovište. Prizemlje, u naravi konoba, ima zaseban ulaz. Vanjske stepenice vode na prvi kat koji je s drugim katom i potkrovljem povezan unutarnjim drvenim stubištem. Bruto površina objekta iznosi oko 250 m2. Bruto površina pratećih kamenih prizemnih objekata iznosi oko 100 m2. Potrebna rekonstrukcija. Posjed ima cjelokupnu infrastrukturu (struja, voda, kolni pristup). Dokumentacija uredna.

  Šolta je otok u srednjoj Dalmaciji (Južna Hrvatska), nedaleko od Splita, zapadno od Brača, površine 51,9 km², koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najviši vrh na otoku, Vela straža, nalazi se na nadmorskoj visini od 237 m, kod Gornjeg sela. Uz otok Šoltu, kod uvale Maslinica, nalazi se još sedam otočića. Glavno mjesto na otoku su Grohote. Za istaknuti je bogatstvo flore i posebno faune. Otok je naseljen od prapovijesti, a prvi put ga spominje Pseudoskilaks u 4. st. pr. Kr. pod imenom Olyntha. Kasnije nosi ime Osolenta. Dolaskom Hrvata se ime kroatizira u oblik Sulet. Otok nosi to ime do novog vijeka, kad pod utjecajem mletačke vlasti dolazi do romanizacije hrvatskog imena u oblik Šolta. Ipak, najveću ulogu za proširenje oblika Šolta ima Austro-Ugarska koja je mapirala jadransko područje u 19. stoljeću, koristeći talijanske toponime. Istražite i odmorite. Zaplivajte u ljepotu brojnih uvala s južne strane! Možete se okupati, plivati, loviti ribu - u tirkiznoplavim oazama. Uživajte u pogledu, prirodi, ljepoti i miru šoltanskih plaža, stvorenih za odmor i opuštanje. Istražite što Vam Šolta nudi za aktivni odmor. Idealan zemljopisni položaj – blizina Splitu od 9 nm ili 17 km – čini Šoltu fantastičnom destinacijom za vaš odmor ili jednodnevni izlet. Dobra brodska povezanost i oaza vam je na dohvat ruke! U tom smislu, Šolta vam nudi: biciklizam, pješačenje, vožnju brodićima i kajacima, ronjenje uz instruktora i razne izlete.

  Otok Šolta


  Otok Šolta je jedan od srednje-dalmatinskih otoka, smješten zapadno od otoka Brača, južno od otoka Hvara i nedaleko od Splita. Od kopna je odijeljen Splitskim kanalom, a podijeljen je na mnogobrojna naselja u unutrašnjosti i uz obalu otoka. Posebnu zanimljivost čini sedam otočića na zapadnoj strani otoka, od kojih je na najvećem sagrađena i crkva s Benediktinskim samostanom.

  Otok Šoltu u unutrašnjosti čine šoltanska polja Gornje polje, Srednje polje i Donje polje, koja se odlikuju zemljom crvenicom i mnogobrojnim vinogradima, voćnjacima, maslinicima i vrtovima punim plodovima. Uz poljoprivredna zemljišta za kupnju, na otoku se mogu pronaći i mnogobrojna građevinska zemljišta i nekretnine za prodaju.


  Znamenitosti

  Otok Šoltu odlikuju mnogobrojne sakralne građevina pa se tako ističu crkva sv. Nikole u Stomorskoj, crkva Bogorodice u Nečujmu, crkva sv. Ivana u Gornjem Selu, crkva sv. Stjepana u Grohotama, crkva sv. Martina u Donjem Selu te mnoge druge manje crkve razbacane po otoku. Uz navedeno, na otoku postoji više od 200 povijesnih pronalazaka (mozaici, sarkofazi, tornjevi…)čak iz doba prethistorije.


  Zanimljivosti

  Simbol otoka je 'čuvita' koja označava malu sovu. Nekad pogrdan naziv, danas poprima pozitivne konotacije, a stanovnici Šolte nerijetko se nazivaju 'čuvitari'.

  Kontaktirajte agenta

  Prikazane cijene u Kn su okvirne i izračunate su na osnovu cijene u Eurima i srednjeg tečaja HNB u tekućem danu.

  Slične nekretnine

  Stara renovirana kamena kuća na otoku Šolta

  Pov.: 270,00 m²

  Sobnost: 4

  140.000,00 €

  Atraktivna samostojeća kuća na tri etaže

  Pov.: 71,00 m²

  Sobnost: 4

  150.000,00 €

  Samostojeća kuća s velikom okućnicom na otoku Šolti

  Pov.: 128,00 m²

  Sobnost: 3

  180.000,00 €