Benkovac

Benkovac je grad u sjevernoj Dalmaciji, udaljen 30 kilometara od Zadra te 20 kilometara od Biograda na Moru. Grad se sastoji od 41 naselja, a odlikuje ga izuzetna prometna povezanost. Povoljan polažaj potvrđuju željeznička pruga i autocesta Zagreb-Split.

Za benkovački kraj zanimljivo je da je to tvornički kraj (''Diokom'' ili nekadašnja ''Jugoplastika'', TCG Metalni lijev, eksploatacija kamena) u kojem je stanovništvo stvorilo ugodno okruženje za život.


Znamenitosti

Jedan od najpoznatijih povijesnih spomenika u gradu Benkovcu je utvrda Kaštel Benković izgrađena još u 15. stoljeću, a danas služi kao muzej. Uz utvrdu i muzej, Benkovac obiluje sakralnim građevinama kao što su crkva Svetog Ante, crkva Male Gospe i pravoslavna crkva Svetog Jovana te niz drugih crkvica i kapelica.


Zanimljivosti

Benkovac je poznat po građevinskom materijalu koji se koristi još od davnih antičkih vremena za izgradnju – benkovačkom pločastom kamenu. Uz vanjsku gradnju, od ovog se kamena rade mnogobrojne funkcionalne i estetske preinake u interijerima.