Imotski

Imotski je grad Splitsko-dalmatinske županije, smješten u dalmatinskom zaleđu, iza planine Biokovo te na granici s Hercegovinom. Sa sjeveroistočne strane je bosanskohercegovačka granica, s juže strane Makarsko primorje, asa sjeverozapadne strane Sinj i Omiš.

Grad je poznat po dva prirodna bisera: Crveno i Modro jezero. Crvenom jezeru moguće je pristupiti te ono ljeti postaje kupalište, dok Modrom jezeru zbog strmih litica nije moguće pristupiti. Uz prirodne ljepote, Imotski odlikuje i ukusna gastronomska priča koja uključuje masline, vinovu lozu, smokve i proizvodnju pršuta.


Znamenitosti

Imotski broji mnoge znamenitosti koje obilježavaju grad: tvrđava Topana i zavjetna crkva Gospi od Anđela, stara jezgra grada ispod tvrđave, stećci u Lovreću, ostaci bazilike u Zmijavcima, mlinica i kompleks na Perinuši te mnoge druge.


Zanimljivosti

Imotski je mjesto nastanka poznate balade Hasanaginice pa je na obali Modrog jezera postavljen spomenik upravo toj baladi na hrvatskom i nekoliko svjetskih jezika. Imoćani vjeruju da je riječ o istinitoj priči, a mnogobrojni turisti rado će pročitati i razgledati ovaj spomenik.