Poreč

Poreč je grad smješten na zapadnoj obali istarskog poluotoka kojem pripada 58 naselja. Grad je star gotovo dvije tisuće godina, a od mora ga štiti otočić Sveti Nikola. Klima u gradu je vrlo blaga, s toplim zimama i ugodnim ljetima pa je tako Poreč postao jedna od poželjnih turističkih destinacija.

Stanovnici su kroz povijest živjeli od poljoprivrede i ribarstva, a danas je glavna djelatnost turizam. Zbog svog položaja, kulturnih i arhitektonskih znamenitosti te bogate turističke ponude, Poreč je postao tražena destinacija na kojoj su cijene nekretnina visoke.


Znamenitosti

Znamenitost koja obilježava i uvijek asocira na Poreč je kompleks Eufrazijeve bazilike koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Uz baziliku, od znamenitosti se još ističu stara jezgra Poreča, Trg Marafor s ostacima rimskog foruma, tri očuvane porečke kule (Sjeverna, Južna i Peterokutna), Istarska sabornica te mnoge druge.


Zanimljivosti

Grad Poreč, kao i cijeli istarski poluotok, obiluje specifičnim gastronomskim specijalitetima i ponudom autohtonih proizvoda. Bilo da je riječ o maslinovom ulju kao dodatku mediteranskim i istarskim jelima, bilo da je riječ o Porečkoj malvaziji kao jedinstvenoj kapljici uz ukusan objed ili istarskom pršutu sušenom na zraku kao delikatesi koja oduševljava, okusi Istre ostat će vam u pamćenju.