Novigrad

Novigrad je stari antički grad smješten na zapadnoj obali istarskog poluotoka, udaljen 25 kilometara od granice sa Slovenijom te 15 kilometara od obližnjih gradova Umaga, Buja i Poreča. Novigrad obuhvaća pet naselja: Atenal, Bužinija, Dajla, Mareda i Novigrad.

Iako nekada poznat kao ribarski grad, Novigrad danas obilježavaju tekstilna industrija, poljoprivreda i turizam. Poljoprivredna polja u Istri posebice su zanimljiva za maslinarstvo i vinogradarstvo pa su tako vina i proizvodi od maslina najčešća dobra. Uz ponudu turističkih kapaciteta i nekretnina, Novigrad je postao tražena destinacija za godišnje odmore, ali i život.


Znamenitosti

Od znamenitosti koje posebno opisuju grad Novigrad, ističe se lučica Mandrač koja Novigradu daje poseban mediteranski štih. Uz luku neke od znamenitosti koje pričaju zanimljive priče su i gradske zidine kao simbol grada, zvonik crkve sv. Pelegija i sv. Maksima (u crkvi se nalazi još jedna od znamenitosti – Novigradska kripta), Muzej austrougarske mornarice Gallerion, muzej Lapidarium te mnoge palače i vile.


Zanimljivosti

Posebno zanimljiva je šetnja gradom Novigradom i lučicom Mandrač, gdje se mogu vidjeti posložene ribarice koje su spremne za isplovljavanje i ulov. Jasno je kako je lokalnom stanovništvu ribarstvo jedna od važnijih grana gospodarstva, a turisti znaju da će zasigurno kušati pravu jadransku ribu.