Korčula

Korčula je otok u Jadranskom moru, koji pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tri najveća mjesta na otoku su grad Korčula, Blato u unutrašnjosti te Vela Luka na zapadu otoka. Brna, Lumbarda, Kneže, Pupnat, Račišće, Žrnovo, Pridžba, Graščica, Prigradica, Zavalatica, Čara i Smokvica druga su naselja na otoku, naseljenom još iz razdoblja pretpovijesti.

Na otoku su razvijeni poljodjelstvo, ribolov, brodogradnja i turizam pa je sve češća potraga za nekretninama, građevinskim i poljoprivrednim zemljištima na kojima bi se gradile kuće, odnosno sadile različite poljoprivredne kulture.


Znamenitosti

Grad Korčulu obilježava kuća za koju se vjeruje da je iz nje potekao Marko Polo, najveći svjetski putnik. Uz kuću kao glavnu znamenitost , na Korčuli se mogu razgledati Katedrala sv. Marka, Opatska riznica, kula Forteca, gradski park Hober te mnogobrojne sakralne građevine i crkvice.


Zanimljivosti

U gradu Korčuli zadržala se tradicija održavanja viteške igre 'Moreške'. Nekada raširena na Mediteranu, danas se igra ratnog sukoba mačevima između dviju vojski čiji su kraljevi zaratili zbog lijepe djevojke, obilježava samo na ovom otoku. Cijela glazbeno-ratna predstava je vrlo zanimljiva, popraćena orkestralnom glazbom.