Solin

Solin je grad u srednjoj Dalmaciji, smješten sjeveroistočno od Splita i okružen planinama Kozjak i Mosor. Solin svoju povijest gradi još od 3. stoljeća prije Krista kada je postojao kao grčka kolonija pod imenom Salona. Danas je Solin 21. grad po broju stanovnika u Hrvatskoj, što duguje priljevu stanovništva zbog razvoja industrije cementa.

Uz proizvodnju cementa, Solin obilježavaju brodogradilište 'Viktor Lenac' , Jadranska pivovara, punionica pića Coca Cole i tvornica auto dijelova i jedrilica Ad plastik. S obzirom na blizinu gradu Splitu, na području Solina smjestile su se mnoge tvrtke i prodajni centri pa je tako učestala potraga za nekretninama i građevinskim zemljištima.


Znamenitosti

Zanimljive zidine s kulama, forum s hramovima, groblja i amfiteatar samo su neke od znamenitosti koje se mogu razgledati i koje obilježavaju rimsko razdoblje. Uz navedeno, brojne su sakralne građevine, te posebno istaknuta Šuplja crkva, starohrvatska crkva i krunidbena crkva sv. Petra i Mojsija.


Zanimljivosti

U rijeci Jadro, koja protječe kroz grad Solin, živi endemska vrsta mekousne pastrve, poznate pod imenom ''Solinka''. Osim zanimljive pastrve, na rijeci se nalazi i Gospin otok na kojem su otkriveni brojni nalazi iz starohrvatskog razdoblja te na kojem je obilježen dolazak pape Ivana Pavla II. 1998. godine.