Brač

Brač je najveći srednjodalmatinski otok te treći po veličini otok Jadranskog mora. Odlikuju ga sve karakteristike mediteranske klime, a naziva se i najsunčanijim otokom budući da broji 2700 sunčanih sati godišnje, što je mnogima poticaj za kupnju kuće ili najam apartmana za godišnji odmor.

Otok Brač podijeljen je u nekoliko gradova i općina s mnogobrojnim naseljima, a čine ga grad Supetar, općina Bol, Općina Milna, općina Nerežišća, općina Postira, općina Pučišća, općina Selca i općina Sutivan. Osim na krajnjem istoku otoka, gdje se govori štokavskim narječjem, u ovim mjestima na otoku Braču možete čuti sve inačice čakavskog narječja.


Znamenitosti

Na južnoj obali Brača smještena je Pustinja Blaca, glagoljaško pustinjsko prebivalište, koje ima veliku povijesnu i spomenički vrijednost zajedno s renesansnom crkvicom i zanimljivim kulturnim ostacima. Brač je zanimljiv i po mnogobrojnim sakralnim građevinama, poput crkvica koje su izgrađene po unutrašnjosti otoka.


Zanimljivosti

Jedna od zanimljivosti koje najbolje asociraju na Brač je iskorištavanje bračkog kamena (mramora) koji je korišten za gradnju znamenitih građevina poput Dioklecijanove palače u Splitu i, prema nekim teorijama, Bijele kuće u SAD-u. Druga manje poznata zanimljivost je da je Brač otok koji ima najviše knjižnica pa se tako računa da ima pet knjiga po glavi stanovnika.