Lokacije

Brač

Brač je najveći srednjodalmatinski otok te treći po veličini otok Jadranskog mora. Odlikuju ga sve karakteristike mediteranske klime, a naziva se i najsunčanijim otokom budući da broji 2700 sunčanih sati godišnje, što je mnogima poticaj za kupnju kuće ili najam apartmana za godišnji odmor.

više

Split

Split je najveći grad i upravno središte Splitsko-dalmatinske županije te drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Smješten je na Splitskom poluotoku, s najstarijom jezgrom podno brda Marijan, a okružuju ga dalmatinski otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo.

više

Otok Čiovo

Otok Čiovo je srednje-dalmatinski otok s kopnom povezan uz pomoć dva mosta, manjim mostom koji povezuje kopno i grad Trogir te većim pokretnim mostom koji povezuje Trogir i otok. Čiovo se dijeli na naselja Arbanija i Slatine na sjeveroistočnom dijelu, Žedno u unutrašnjosti te Okrug Gornji i Donji na zapadnoj obali, dok je južna strana otoka gotovo nenaseljena.

više

Rogoznica

Rogoznica, mirno i toplo mediteransko mjesto na samom kraju Sjeverne Dalmacije. Proteže se uzduž 50 km obale te je idealno mjesto za odmor s obitelji i prijateljima.

više

Trogir

Grad Trogir srednje-dalmatinski je hrvatski grad, kojeg su osnovali grčki kolonisti s otoka Visa. Smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva, na otoku između Čiova i kopna s kojim je povezan kamenim mostom. Trogir se sastoji od osam naselja: Arbanija, Divulje, Drvenik Mali, Drvenik Veliki, Mastrinka, Plano, Trogir i Žedno, a u okolici se nalaze općine Marina, Okrug i Seget.

više

Hvar

Otok Hvar smješten je u Splitsko-dalmatinskoj županiji te pripada skupini srednje-dalmatinskih otoka, a današnje ima nosi iz grčkog jezika (grč. Pharos – svjetionik). otok je podijeljen u dva grada, Grad Hvar i Stari grad, te u dvije općine, Općina Jelsa i općina Sućuraj.

više

Otok Šolta

Otok Šolta je jedan od srednje-dalmatinskih otoka, smješten zapadno od otoka Brača, južno od otoka Hvara i nedaleko od Splita. Od kopna je odijeljen Splitskim kanalom, a podijeljen je na mnogobrojna naselja u unutrašnjosti i uz obalu otoka. Posebnu zanimljivost čini sedam otočića na zapadnoj strani otoka, od kojih je na najvećem sagrađena i crkva s Benediktinskim samostanom.

više

Šibenik

Grad Šibenik je gospodarsko, kulturno i obrazovno središte Šibensko-kninske županije. Grad Šibenik sastoji se od 31 naselja, a kao dio županije broje se još četiri grada (Knin, Drniš, Skradin i Vodice) te 15 općina (Primošten, Rogoznica, Tisno, Murter-Kornati, Pirovac, Kistanje i druge). Grad Šibenik izvrsno je prometno povezan te kao takav središte brojnih industrijskih i poljoprivrednih aktivnosti.

više

Otok Vis

Otok Vis je istureni otok u Jadranskom moru, udaljen od obale 45 kilometara i naseljen još od pretpovijesnog razdoblja. Dva veća mjesta na otoku su Vis i Komiža, u unutrašnjosti su se razvila naselja Podselje, Marine Zemlje, Podšpilje, Žena Glava, Podhumlje i Podstražje, a na jugoistoku otoka naselja Milna, Brgujac i Rukavac.

više

Sinj

Sinj je grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten na 320 metara nadmorske visine, s istočne i sjeverne strane okružen rijekom Cetinom te je središte Sinjske i Cetinske krajine. Okružuju ga planine Dinara, Kamešnica, Svilaja i Mosor te brda Plišivica i Visoka. Uz položaj i kontinentalnu klimu, zime su oštre i hladne, a ljeta vruća.

više

Omiš

Grad Omiš smješten je na ušću rijeke Cetine, udaljen 21 kilometar od Splita, najvećeg grada Splitsko-dalmatinske županije. Omiš graniči s općinama Dugi Rat, Trilj, Dugopolje, Šestanovac, Cista Provo, Zadvarje i Brela. U gradu postoji nekoliko tvornica (tvornica rublja Galeb i tvornica tjestenine Cetina), koje uz turizam čine okosnicu gospodarstva.

više

Solin

Solin je grad u srednjoj Dalmaciji, smješten sjeveroistočno od Splita i okružen planinama Kozjak i Mosor. Solin svoju povijest gradi još od 3. stoljeća prije Krista kada je postojao kao grčka kolonija pod imenom Salona. Danas je Solin 21. grad po broju stanovnika u Hrvatskoj, što duguje priljevu stanovništva zbog razvoja industrije cementa.

više

Korčula

Korčula je otok u Jadranskom moru, koji pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tri najveća mjesta na otoku su grad Korčula, Blato u unutrašnjosti te Vela Luka na zapadu otoka. Brna, Lumbarda, Kneže, Pupnat, Račišće, Žrnovo, Pridžba, Graščica, Prigradica, Zavalatica, Čara i Smokvica druga su naselja na otoku, naseljenom još iz razdoblja pretpovijesti.

više

Makarska

Makarska je grad na obali Jadranskog mora, smješten podno planine Biokovo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Smatra se da je ime dobila po selu Makru, a prvi stanovnici bili su Iliri još u 4. stoljeću. Grad je središte Makarskog primorja, koje se proteže od Brela na zapadu do Gradca na istoku.

više

Novigrad

Novigrad je stari antički grad smješten na zapadnoj obali istarskog poluotoka, udaljen 25 kilometara od granice sa Slovenijom te 15 kilometara od obližnjih gradova Umaga, Buja i Poreča. Novigrad obuhvaća pet naselja: Atenal, Bužinija, Dajla, Mareda i Novigrad.

više

Benkovac

Benkovac je grad u sjevernoj Dalmaciji, udaljen 30 kilometara od Zadra te 20 kilometara od Biograda na Moru. Grad se sastoji od 41 naselja, a odlikuje ga izuzetna prometna povezanost. Povoljan polažaj potvrđuju željeznička pruga i autocesta Zagreb-Split.

više

Zadar

Zadar je grad na Jadranskom moru i središte Zadarske županije, kojeg odlikuje izvrsna prometna povezanost, ugodna klima i dobra gospodarska razvijenost. U sustavu grada nalazi se 15 naselja, a to su Babindub, Crno, Ist, Mali Iž, Molat, Olib, Petrčane, Rava, Silba, Premuda, Veli Iž, zadar, Kožino i Zapuntel.

više

Zagreb

Zagreb je najveći i glavni grad Republike Hrvatske te gospodarsko, administrativno i kulturno središte. Smješten je u kontinentalnoj Hrvatskoj te se nalazi na središtu putova između Središnje i Jugoistočne Europe. Grad broji 17 gradskih četvrti, koje su povezane javnim gradskim prijevozom.

više