Korisne informacije

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj
Kupnja nekretnine postupak je koji zahtijeva veliki angažman uz pretpostavku poznavanja pravnih postupaka te procesa pregovaranja. Prije kupnje stana ili kuće najvažnije je provjeriti dokumentaciju koja će biti potrebna za stjecanje vlasništva te ispuniti sve zakonske odredbe nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora.


Od prikupljanja dokumentacije, od kojih su najvažniji vlasnički list i građevinska dozvola ako je riječ o novogradnji, do potpisivanja ugovora može proći i do nekoliko tjedana. Uz pomoć agencije za nekretnine jednostavno ćete dobiti svu potrebnu dokumentaciju za nekretninu te savjete o bankovnim kreditima koji će olakšati financiranje, osigurati sklapanje predugovora i rješavanje kapare, osigurati jednostavno potpisivanje kupoprodajnog ugovora i u konačnici uknjižbu vlasništva, odnosno plaćanje poreza na promet nekretninama.

Kupnja nekretnine za strane državljane

Uz hrvatske državljane nekretninu u Hrvatskoj mogu kupiti i strani državljani uz nekoliko navedenih razlika:

- državljani Europske unije od 2009. godine, prema Zakonu o stabilizaciji i pridruživanju, mogu stjecati nekretnine na isti način kao i hrvatski građani uz određena ograničenja kod poljoprivrednih zemljišta i nekretnina od državne važnosti.

- strani državljani izvan Europske unije mogu u Hrvatskoj kupovati nekretnine po principu reciprociteta, što znači da vlasništvo mogu steći državljani samo one države u kojoj hrvatski državljani također mogu kupovati nekretnine. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora strani državljanin mora dobiti odobrenje od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa.

- strani državljani mogu kupovati nekretnine ako imaju registriranu tvrtku u Hrvatskoj te za istu kupuju nekretninu


Porezi u Hrvatskoj
Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina, stjecatelj nekretnine obveznik je plaćanja poreza na promet nekretnina po stopi od 4% na osnovicu tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku kada je porezna obveza nastala.


Porezni obveznik dužan je prijaviti svoju poreznu obvezu ispostavi Porezne uprave na području u kojem se nalazi nekretnina u roku od 30 dana, a utvrđeni iznos poreza podmiriti u roku od 15 dana od dostave rješenja o utvrđivanju poreza.

Stjecanje novosagrađenih nekretnina oporezuje se prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, a novosagrađenim se nekretninama smatraju one koje su izgrađene nakon početka primjene ovog zakona.

Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji na temelju ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz nekoliko uvjeta, s kojima će vas najbolje upoznati agent koji će voditi kupoprodajni postupak. Agencija Šimić dom će vas pri kupnji nekretnine upoznati sa svim stavkama zakona te vam osigurati jednostavan postupak plaćanja poreza.


Održavanje nekretnina
Ako posjedujete nekretninu u kojoj boravite povremeno, možete angažirati agenciju za nekretnine koja će vam pomoći u održavanju nekretnine. U suradnji sa svojim partnerima osigurat će vam nadzor i brigu o nekretnini, bilo da je riječ o administrativnim poslovima, sitnim popravcima ili čišćenju i osiguranju.


Poslovi mogu uključivati obilazak nekretnine, kontrolu instalacija, zračenje prostora i zalijevanje biljaka, preuzimanje pošte i računa, čišćenje nekretnine, uređenje hortikulture ako je riječ o kući, prijava štete osiguravajućem društvu, iznajmljivanje nekretnine i drugo.

Ukoliko imate potrebe za navedenim uslugama, kontaktirajte Šimić dom agenciju koja će vam preporučiti partnere s kojima možete surađivati.